Parlamentul RM a comis încă un atac legislativ împotriva limbii ruse. În aşa mod a interpretat adoptarea noului Cod al educaţiei preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Şelin.

Potrivit lui, vorbitorii nativi de limbă rusă reprezintă o mare parte din cetăţenii ţării noastre. La fel limba rusă este o limbă de circulaţie internaţională, ceea ce este stipulat în art. 13 din Constituţia RM.

„Statul garanta cunoaşterea acestei limbi şi din aceste motive limba rusă a fost disciplină obligatorie în şcoli. Cunoaşterea limbii ruse permitea cetăţenilor de diferite naţionalităţi să comunice şi să înveţe. Moldova este situată geografic la intersecţia a două civilizaţii: europeană şi eurasiatică.

Limba rusă oferea cetăţenilor posibilitatea să înveţe în ţările CSI, să lucreze şi să-şi deschidă o afacere în Uniunea Vamală. Atacul împotriva limbii ruse este îndreptat împotriva populaţiei vorbitoare de limba rusă şi este, cu siguranţă, o manifestare a politicii antiruseşti", a spus Victor Şelin.

Liderul PSD a menţionat că în Rusia muncesc peste 750 mii de emigranţi moldoveni, care anual transferă în Moldova 1,2 miliarde de dolari. În timp ce cunoaşterea limbii ruse este o condiţie obligatorie pentru angajarea în câmpul muncii în Federaţia Rusă.

„Este o dovadă convingătoare că Parlamentul RM ia decizii împotriva intereselor poporului moldovean", a adăugat Şelin.

El a conchis că PSD se angajează să-i întoarcă limbii ruse statutul de disciplină obligatorie în şcoală după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 şi să puie capăt practicii de dezrădăcinare a limbii ruse în sferele umanitare şi economice din viaţa socială.